Önder Focan (Gitar)

Gitarist, besteci, kompozitör Önder Focan 8 yaşında mandolin, 15 yaşında gitar çalmaya başladı; 1975’ten itibaren caza yoğunlaştı. Kadıköy Maarif Koleji ve ODTÜ’den mezun oldu. Eşi Zuhal Focan ile Galata’da caz kulübü Nardis’i kurdu. 1985‘ten bu yana Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki 94 şehirde gerçekleştirilen pek çok uluslararası caz festivalinde, cazın çok değerli isimleriyle sahneye çıktı.

13 CD (Jazz Guitar, Erken, Sekiz, On the Bosphorus, Beneath the Stars, Vocalists, Standard A la Turc, Spontaneous Int. Jazz Friends, Reminisce, Kırmızıya Çalıyor, Swing A la Turc, 36mm Biometric, Songbook) ve 1 DVD (Önder Focan Group Feat. Meltem Ege – Live at Ankara Jazz Festival 2013) çıkardı.

Sanatçı ve eğitmen olarak profesyonellerin, gençlerin, çocukların yetişmelerine çok önemli katkılar sağladı. Uluslararası Caz Eğitmenleri Birliği (IAJE) seminerlerine katıldı. Akademi İstanbul’da Jazz Ensemble dersleri, Müjdat Gezen Sanat Merkezinde Armoni dersleri, Yıldız Teknik Üniversitesinde Caz Stilleri Analizi ve Caz Gitar dersleri verdi. Sanat Yönetmeni ve Koordinatörü olduğu İstanbul – Pori Müzik Ağı (IPMN) kapsamında profesyonel müzisyenlerin, genç müzisyen adaylarının ve grupların iki şehir arasında karşılıklı değişimini sağladı; aynı projede çocukların caz eğitimini almalarına ve sahneye çıkma fırsatı yakalamalarına destek oldu.

2002‘de Müjdat Gezen Sanat Merkezi, En İyi Batı Müziği Sanatçısı; 2003‘te Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği Kristal Martı Ödülü aldı.

Funkbook, Standard A la Turc, Swing A la Turc gibi kendi projeleri dışında birçok caz kombosunda sideman olarak yer alan Önder Focan, 2013‘ten bu yana CRR Bigband’in gitaristliğini yapmakta; Sanat Yönetmenliğini yürüttüğü Nardis’te her yıl 315 yerli-yabancı sanatçının konserini organize etmektedir.