Bir Alman, bir Amerikalı ve iki Ankaralı müzisyen bir bistroda yan yana gelirse ne olur?

Fıkralar böyle başlar, genellikle komik biter. Bizim aktaracağımız hikayede ise bir son yok; hafızalara kazınacak sesler, sözler, notalar var. Ankara’nın ev sahipliği yapacağı muhteşem bir konser, müzikle çoğalacak güzellikler var.

Alman sanatçı Michael Schiefel 19 Ocak Cuma akşamı Ankara’da, SAMM’s bistro sahnesinde olacak; sanatçıya Amerikalı Matthew Hall (bas) ile Ankaralı müzisyenler Kaan Bıyıkoğlu (piyano, org) ve Ekin Cengizkan (davul) eşlik edecek.

Sahnede dört sanatçı olacak gibi görünse de birçok ülkeden, kültürden, farklı müzik türlerinden damıtılan bir dünya olacak. İnsan sesi elektronikle harmanlanacak, Ankara farklı bir yoruma tanık olacak.

Michael Schiefel, 1990’lardan bu yana gerçekleştirdiği solo ve grup çalışmaları ile Almanya’da ve birçok farklı ülkede tanınıyor. Invisible Loop, I Don’t Belong ve Don’t Touch My Animals adlı üç albüm çıkaran Schiefel, tüm solo projelerinde kendi özgün virtüöz sesini çeşitli loop makineleri ve farklı elektronik aygıtlarla birleştiren çalışmalar yapıyor. Orjinal beste ve şarkı sözleriyle birlikte, insan sesi ve elektronik ortamların bu dinamik karışımı; tutku, neşe ve yabancılaşma gibi duyguları ifade etmek için çarpıcı olanaklar sunuyor. Solo çalışmalarının yanı sıra farklı tarzlardaki müzisyenlerle çok çeşitli projelerde de yer alan ve aynı zamanda caz vokal profesörü olan Schiefel, hangi türde şarkı söylerse söylesin çok yönlü sesi ile övgü ile karşılanıyor.

Matthew Hall, ABD-Virginia’da doğan; müziğe saksafon ile başlayıp elektrobasa ve üniversitede kontrbasa geçen; caz ve klasik müzik eğitimi alan yetenekli bir müzisyen. ABD’nin birçok bölgesinde düzenlenen festivallerde çalan ve albüm kayıtlarında yer alan usta bir basçı. Emre Kartari’nin daveti ile Türkiye’ye gelen ve İstanbul’a yerleşen Hall, halen birçok değerli sanatçı ile birlikte çalışıyor; farklı müzik projelerinde yer alıyor.

Kaan Bıyıkoğlu, Ankara’nın yetiştirdiği çok değerli bir piyanist. ODTÜ ve Başkent Üniversitesindeki lisans ve lisansüstü öğrenimlerinin ardından Hollanda’ya taşınıp müzik eğitimine devam eden Bıyıkoğlu; Hollanda, Belçika ve Almanya’da çeşitli festival, konser, radyo ve televizyon yayınlarında ve albüm kayıtlarında yer aldı. Türkiye’ye döndü; HÜ Ankara Devlet Konservatuvarında ders verdi, İstanbul’da doktorasını tamamladı ve konserlerine devam ediyor.

Ekin Cengizkan, Ankara’da doğan, İstanbul’daki müzik eğitiminin ardından davulunun sesi New York’a uzanan bir diğer yetenekli sanatçımız. Berklee College of Music’ten başarı ödülleri ile mezun olan; halen New York’ta yaşayan ve konserler veren Cengizkan, kendi besteleri üzerinde çalışıyor; Türkiye’de albüm kayıtlarında yer alıyor.

Uluslararası boyutlarda dört sanatçı 19 Ocak’ta Ankara’da olacak ve farklı bir performans sergileyecek. Bu nitelikte bir performans bir kez daha gerçekleşir mi, bilinmez. Kaçırmamak gerek…

SAMM’s bistro tel: 0312. 447 9000 (Uğur Mumcu Cad. No: 19 GOP)