Emin Fındıkoğlu (Piyano)

İstanbul’da doğdu. Lisede cazla ilgilendi, üfleme çalgılarla müziğe başladı. Belediye Konservatuvarına devam ederken aranjörlük dersleri aldı. Berklee Müzik okulunda burslu olarak okudu. Dönüşünde Lennart Jansson’un dörtlüsünde piyano çaldı. Big Soul Band topluluğu ile Erkut Taçkın’a eşlik etti. 1970’te dönemin ünlü cazcılarının çaldığı The Rhythm Section adlı lokali açtı. Müzik direktörlüğü yaptı, Avrupa’da çalan topluluklarda yer aldı. 70’lerde İstanbul’un tek caz grubu olan Emin Fındıkoğlu – Onno Tunç ikilisi olarak etkinlikler gerçekleştirdi. 1980’den başlayarak Bodrum’da çaldı, caz kulübü kavramının yerleşmesine katkıda bulundu.

BİLSAK’ın oluşumuna katıldı, 1984’te BİLSAK Caz Center’ın açılmasında rol oynadı ve 1985-89 yılları arasında Uluslararası BİLSAK Caz Festivalinin müzik direktörlüğünü üstlendi. Tuna Ötenel ile oluşturdukları dörtlü, 1. BİLSAK Festivalinde çaldıktan sonra, üfleme çalgılarında en önemli müzisyenlerimizin katılımıyla Euphony adını aldı; grup, BİLSAK Center  ve daha sonra Ece Bar’da çaldı. Büyük ölçüde aynı isimlerin oluşturduğu topluluk, 13 yıl aradan sonra 1999’da Detant adıyla bir araya geldi. Detant, CRR’deki 2 konserin dışında, İKSV 6. İstanbul Caz Festivali ve 10. Akbank Caz Festivallerinde yer aldı. 1997’de Müzikotek’in ısrarıyla albümler kaydetti; bu arada şarkıcılara daha çok eşlik etmeye başladı.

2015 yılında 22. İKSV İstanbul Caz Festivalinin sanatçıya sunduğu Yaşam Boyu Başarı Ödülüne teşekkür etmek için oluşturduğu Emin Fındıkoğlu +12 adlı büyük caz topluluğu, giderek 16 isme ulaşan güçlü kadrosuyla festivallerde ve diğer sanatsal etkinliklerde yer aldı.

Türkiye caz tarihinin en büyük isimlerinden Emin Fındıkoğlu’nun özgeçmişi sayfalarca sürebilir. Bu biyografi o denizden bir damla sadece. Ve ne mutlu bizlere ki efsaneyi, Şubat 2018’de Ankara’da SAMM’s bistro’da dinledik.